Zakladám akvárium

Akvárium je váš kúsok prírody. Krásne akvárium je predovšetkým v rovnováhe, akoby vaše rybičky plávali vo svojom domácom prostredí – či už je to Amazonka, africké jazero Malawi alebo koralové morské pobrežie.

Kým sa nové akvárium do rovnováhy dostane, chce to nejaký čas – základom je zvoliť vhodné komponenty (s prihliadnutím na rybičky, ktoré chcete chovať) a potom trpezlivo pridávať, uberať či meniť biotop v akváriu tak, aby sa všetko zladilo.

Ak ste úplný začiatočník, ešte v štádiu uvažovania, či si vôbec akvárium zaobstaráte, je dobré nabrať čo najviac vedomostí. Internet je plný rád, horšie je to s vyfiltrovaním toho, čo ozaj potrebujete. Aby ste pracne „neobjavovali teplú vodu“ a zároveň podľa „osvedčených rád“ svojim rybkám neublížili. Ako úplný základ je vhodná skôr kniha. Tých je v obchodoch pomerne dosť, skúste si napríklad na Martinuse vyhľadať tému akvaristika.

No a keď už všetko viete, poďme na vec :)

Nákupný zoznam:

  1. Akvárium. Veľkosť a tvar podľa toho, na čo sa cítite. Nezabudnite, že väčšie akvárium znesie aj začiatočnícke chyby, kým v malom môže byť aj drobný omyl fatálny. Dôkladne si zvážte, kde by akvárium mohlo stáť, aby dobre vyniklo, ale zároveň nezavadzalo a bol k nemu dobrý prístup. Nemôže byť ani príliš vysoké, myslíte na to, že doň budete vkladať veci rukami, takže výška akvárka rozhodne nemôže byť väčšia ako vaša ruka od dlane po lakeť (alebo kúsok nad ním, vyskúšajte si to vo vani :) Pri väčších objemoch je dôležité rátať aj s hmotnosťou akvária, sú to stovky kilogramov a slabšia podlaha môže aj povoliť. Viac informácií o rôznych akváriách nájdete aj tu.
  1. Filter a ohrievač vody. Rybky potrebujú stabilné podmienky, filter udrží vodu čistú a ohrievač uchráni obyvateľov akvária pred kolísaním teploty, ktorá je v izbe. Kvalitné ohrievače sú prakticky bezúdržbové, filtre treba pravidelne čistiť, minimálne raz za dva týždne. Filtre aj ohrievače sa kupujú podľa veľkosti akváriá – vo väčšej a dobre vetranej miestnosti treba ohrievač aj s nejakou tou rezervou.

Zaujímavé sú komplety akvárií, kde je už aj príslušný filter a ohrev. V prípade akciových setov LEDDY je v cene už aj špičkové LED osvetlenie.

  1. Voda, ktorú nalejete do akvária, môže byť z vodovodu. Ale najprv sa z nej musí odstrániť chlór, pridať jód a často je treba aj neutralizovať ťažké kovy (stopy medi, zinku či olova). Ideálnym prípravkom na vodu je AquaSafe od nemeckej firmy Tetra. Odstráni chlór, stabilizuje ťažké prvky, pridá potrebné minerály (jód, horčík) a vitamíny (hlavne B-čko).
  1. Štrk. Vyberať si môžete podľa farby, len pre cichlidy Mbuna (papuľovce/česky tlamovce) z jazera Malawi je vhodný dolomitový štrk, ktorý udržiava vodu tvrdú a zásaditú.
  1. Odkaľovač dna. Kým sa biotop nestabilizuje, treba dno akvária čistiť pravidelne. Samozrejme, závisí to aj od počtu rybiek, ich kŕmenia, od rastlín a tak. Ale všeobecne sa bez odkaľovača nezaobídete. Možnosti sú rôzne, od lacných trubičiek až po šikovné riešenia, kde zvládnete odkaľovanie aj bez namočenia rúk.
  1. Krmivo :) Tu je možností veľmi veľa, záleží od rybičiek a ich preferencií. Na začiatok môžete skúsiť základné krmivá TetraMin od nemeckej Tetry alebo Tropical Supervit Basic od Tropicalu.