FURminator

Originálny FURminator je patentovaný hrebeň na vyčesávanie podsady.

  1. O FURminatore a srsti
  2. Výber správneho vyčesávača podľa typu srsti
  3. Výber podľa veľkosti zvieratka
  4. Ako používať vyčesávač FURminator

Srsť zvierat sa skladá z dvoch vrstiev – pesíkov a podsady. Pesíky tvoria vrchnú srsť, ktorá býva rôzne dlhá a sfarbená. Podsada je jemná krátka srsť, ktorá funguje hlavne ako tepelná izolácia a po skončení zimy sa jej zvieratko potrebuje zbaviť.

Zbavovanie sa podsady sa prejavuje ako pĺznutie. A aj keď tú jemnú srsť bežne nevidíte (je ukrytá pod pesíkmi), na pohovke sa bude vynímať parádne.

A práve tu pomáha FURminator. Pomocou tohoto hrebeňa zbavíte vášho miláčika podsady rýchlo a efektívne. Pes sa prestane škrabať, mačka vylizovať a po byte prestanú lietať chlpy.

Značka FURminator rozšírila svoj záber okrem originálneho hrebeňa aj na starostlivosť o vrchnú srsť. Okrem vyčesávača máme k dispozícii aj rôzne kefy, špeciálne hrebene, šampóny pre psy a kondicionér a dokonca aj osušku po kúpaní pre psy. Pre mačky je ideálna kombinácia vyčesávač FURminator + kefa, pre náročnejšie psy je k dispozícii trojkrokový program (vyčesávač + hrubá kefa + finišovací hrebeň).

Výber podľa typu srsti

Sortiment FURminatorov vyzerá zložito, ale výber je celkom jednoduchý. Vyčesávače pre psy sú dvoch typov – na krátku a dlhú srsť. FURminator na krátku srsť (alebo mačací FURminator) môžete použiť aj na dlhosrstého psa, akurát sa viac narobíte a výsledok nebude dokonalý. Ale naopak, FURminator na dlhú srsť nemožno použiť na krátkosrstého psa alebo mačku – zuby vyčesávača sú veľmi dlhé a škriabali by im kožu.

Výber podľa veľkosti zvieraťa

Rozlíšenie podľa veľkosti psa (XS až XL) je orientačné, mení sa šírka hrebeňa – teda aj s XS hrebeňom na čivavu vyčešete obrovskú dogu, ibaže vám to bude trvať podstatne dlhšie. A opačne, s XL vyčesávačom obslúžite aj malého fúzača, len sa kvôli šírke záberu nedostanete do každého záhybu drobcovej kože.

Pri výbere je najlepšie použiť túto tabuľku. Klikateľné sú obrázky zvieratiek.

Ako používať vyčesávač FURminator

Psy väčšinou nemajú problémy s vyčesávaním, FURminator nejde až na kožu, takže nekváče, nešteklí ani neškriabe. Domáce psy je ideálne vyčesať po okúpaní – len pozor, srsť už musí byť dokonale suchá! Vonkajších bundášov môžete česať, ako a kedy sa vám podarí. Nám sa často stáva, že sa neposedný vlčiak uprostred procedúry vyšmykne a potom behá po záhrade s dvoma rôznymi polovicami tela – najmä koncom jari, keď pes pĺzne intenzívne, je rozdiel medzi nevyčesanou a vyčesanou partiou poznať na prvý pohľad :)

Mačky sa podľa našich skúseností najlepšie češú, keď sú rozospaté a v pohode. Vtedy znesie FURminator aj najneposednejšie mača.

Pri mačkách a malých krátkosrstých psoch sa môže stať, že FURminator neznesú. Stalo sa nám to pri zvieratkách s veľmi hustou srsťou, u mačiek napr. u ruských modrých alebo britkách. Vtedy je lepšie použiť rovno kefu FURminator, osvedčila sa nám táto trojuholníková. Dôležitý je tiež zoznam psích plemien, kde FURminator vyslovene nepoužívajte – sú to najmä kučeravé plemená, ktoré nemajú podsadu.

Pri prvom stretnutí s FURminatorom budete asi v šoku – zdanlivo len prejdete po srsti a z hrebeňa vám vypadne chuchvalec vyčesaných chlpov. A ako to vyzerá v praxi, si môžete pozrieť napr. na tomto videu.

Alebo na tomto :)